Ce trucuri folosește poliția pe Waze: practica controversată a unor agenți de la rutieră
Poliția din această țară s-a trezit în centrul unei controverse după ce unul dintre conturile oficiale de Twitter a împărtășit modul în care unii ofițeri folosesc Waze pentru a-i încuraja pe șoferi să încetinească.
Într-o serie de tweet-uri depistate de The Guardian, o unitatea de poliție rutieră din Marea Britanie a dezvăluit că folosește aplicația de navigare crowdsourced pentru a partaja informații înșelătoare.
Cum se apără poliția rutieră
„O modalitate ușoară de a-i determina pe șoferi să încetinească pe drumuri. Mulțumim Waze!”. Evident, tweet-ul nu a fost primit cu entuziasm, unii oameni acuzând Poliția din Surrey că operează „misiuni fantomă” și că încalcă Legea privind utilizarea abuzivă a computerelor din Marea Britanie. Mulți au subliniat că Waze are o politică împotriva postării repetate de rapoarte false.
„Totuși, nu este fals din punct de vedere tehnic. Suntem acolo în acel moment”, a spus unitatea de trafic, ca răspuns la o acuzație de împărtășire de informații înșelătoare. Nicăieri pe Waze nu spune că patrula trebuie să fie staționară”, s-a adăugat.
Chiar dacă ofițerii au folosit această aplicație pentru a descuraja condusul iresponsabil pe drumurile publice, nu vorbim despre o tactică sau o politică aprobată de poliția din Surrey.
În ceea ce privește ceea ce i-a determinat pe unii să folosească practica, pe contul poliției rutiere s-a scris: „Nu suntem responsabili pentru reducerile semnificative ale bugetelor de poliție de-a lungul anilor, care au decimat unitățile de trafic din toată țara”.
Potrivit datelor de la Departamentul de Interne al guvernului Regatului Unit, în martie 2022 existau 4.102 ofițeri cu normă întreagă care supravegheau șoselele din Anglia și Țara Galilor. În urmă cu șapte ani, acest număr era de 5.237. Așadar, din lipsă de personal, agenții ar fi fost obligați să recurgă și la metode mai puțin „ortodoxe”, pentru a putea face față presiunii.
Totuși, deși intenția lor inițială pare una onorabilă, metodele rămân discutabile, de vreme ce polițiștii ar trebui să fie cei dintâi oameni care respectă legea.